Nightingale's Work

Our Work

Over the year’s Nightingale have been fortunate to secure some of the biggest projects, projects of which have tested us and at the same time helped us grow into what we are today. One of the most trusted Construction Groups in the UK – with a proven track record in deliverability. 

Below you’ll find some of our completed work with the detail to show the extent of the projects.

 

St Julie’s Catholic High School

Architect: IBI

Project Value: £20.4m

Period: April 2006 > June 2018

Procured via the NWCH and the last school to be built as part of Liverpool City Council’s (LCC) Liverpool Schools Investment programme (LSIP), St Julie’s Catholic High School is a new build, steel frame, 4-storey, 3 block pavilion structure. It is connected by glass walkways in the grounds of the existing school.

The girls’ school for ages 11-18 has room for 1,100 pupils and contains a chapel and performing arts theatre. The building replaces the adjacent1960s school building, which was no longer fit for purpose. Works were carried out with minimal school disruption, in the live environment, through collaborative working.

The energy efficient school makes the most of modern materials and design techniques in a style sympathetic to the heritage setting of Woolton. The design helped solve problems inherent in the previous sprawling site, including rationalising different curriculum areas into grouped spaces and offering all of the resources needed in a more compact, environmentally friendly footprint.

The new building was handed over on budget and programme, in time for the new school term and phase 2 (demolition and MUGA pitch) will be completed in June 2018.

Speaking shortly after the decision was announced, Headteacher Tim Alderman said: “The children of Liverpool deserve the best education in the finest facilities. As a popular oversubscribed school, we see this planning decision as an affirmation of the great work we do to encourage our students to develop into confident young women and men and make a positive contribution to society locally, nationally and across the globe.”

89% Client Satisfaction Score

Crewe Lifestyle Centre

Architect: Pozzoni Architect Ltd

Project Value: £13m

Period: August 2014 > February 2016

The Lifestyle concept is the integration of all the services that citizens need in relation to their lifestyle in one place. A place to read and learn, to exercise, to have a health-related check‐up, to participate in community events and to receive social services on offer by the Council.

For Cheshire East, the Crewe Lifestyle Centre will provide new all‐inclusive leisure facilities, modern family and adult social care provision and community facilities all in one place. This will facilitate regeneration within Crewe, improve the customer experience, and enable more efficient delivery of services while providing a 21st century Lifestyle Centre for Crewe.

The Centre will offer a range of services which will be provided by both the Council and the voluntary community sector, all with disabled access. All will help to enhance the health and well‐being of the people in the local area and create a healthy future for Crewe.

The services and facilities include:

  • A 25‐metre, 8 lane, local competition standard swimming pool with accessible entry and exit lift and spectator seating
  • 17m small pool with (disabled) accessible entry and exit lift
  • Separate changing facilities for wet and dry leisure use with dedicated ‘Changing Places’ facilities in the wet changing area for customers with disabilities
  • Café and pool viewing area
  • 2 floor libraries with community space
  • A multi‐function sports hall with adjacent
  • studio space which can be used as breakout rooms
  • Fitness suite and fitness studios
  • Day service facilities – catering for adults
  • of all ages with learning disabilities
  • Specialist day service facilities – catering for adults with a wide range of needs including autism, sensory impairment and complex medical needs
  • Family services facilities – a safe place for vulnerable families to meet and develop
  • Enhanced sporting opportunities for individuals; mainly young people, with physical, sensory or learning disabilities
  • Shared reception with communal facilities for use by other community groups for functions, parties and exhibitions.
  • Children’s play area with various features such as sound wall mirror chimes, chalk board, ‘wobbly mirror’ wall feature and hopscotch
  • Administrative space
  • A ‘dementia garden’
  • Ethel Elks Centre (Salisbury Avenue)

St Margaret’s & Palmerston Schools

Architect: IBI

Project Value: £8.7m

Period: April 2016 > April 2017

Procured via the North West Construction Hub Framework, the two schemes are part of the Mayor’s Liverpool School Investment Programme, in which £169 million is being spent on 17 new and refurbished schools right across the city.

Taking place at the same time and in close proximity to one another, the projects provided much needed facilities for both schools. Palmerston is a new build Special Educational Needs (SEN) school which was built on the site of the former Aigburth High School. St Margaret’s is an existing high school that received a refurbishment and extension.

St Margaret’s C of E Academy received a new steel framed teaching block which houses a food technology lab and drama hall/theatre. The existing building was also refurbished to house a new music department. This opened in time for the start of the new academic year in September 2016.

 

The new Palmerston school is a single storey building which accommodates boys and girls aged 11-19 years with severe learning difficulties and profound and multiple needs. It includes a sports and dining hall plus a new hydrotherapy and splash pool together with sensory learning spaces. Hoists, accessible toilets, touchpad and voice control to each room and corridors suitable for wheelchairs and carers featured throughout, along with colour coding on the inside and outside of the building corresponding to various areas/ year groups. The majority of the structure was built using a Metsec (SFS) system, including walls and roof structure, new hydrotherapy and splash pool together with sensory learning spaces. Hoists, accessible toilets, touchpad and voice control to each room and corridors suitable for wheelchairs and carers featured throughout, along with colour coding on the inside and outside of the building corresponding to various areas/ year groups.

The structure (except for sports hall) was built using a Metsec (SFS) system, including walls and roof structure. This was a new design structure and development for Kier which proved to be more efficient to the build than traditional methods of construction (block-work, steel and timber) and provided advantages in terms of speed and ease as items were final fixed internally.

St Margaret’s C of E Academy received a new steel framed teaching block which houses a food technology lab and drama hall/theatre. The existing building was also refurbished to house a new music department. This opened in time for the start of the new academic year in September 2016.

Rudheath Community Primary School

Architect: Design Group Chester

Project Value: £2m

Period: December 2012 > September 2013

Now that the building work is complete, I am writing to say how delighted all members of the school community are with their new accommodation. We all feel really proud of our spacious bright hall, our shiny clean kitchen, our bespoke offices and our welcoming entrance hall. The children of Rudheath now have the school building that they deserve, and one that will not only enhance their learning, but will increase their enjoyment of coming to school. All work scheduled was completed to agreed deadlines and for such a project to have been completed within 8 months is truly impressive

The high levels of commitment to our school from all personnel was evident throughout the build, and the activities involving the children enabled the teaching staff to exploit the opportunities provided by the project. The art competition organised by members of your staff resulted in some stunning art work and the large display at the entrance to the school was commented upon favourably by many visitors. The visits from Kieran and the talks about building site safety certainly increased the children’s understanding of the dangers present on building sites. Our youngest children are clearly thrilled with the installation of the wooden castle in their outdoor play area and as a result of the chess club, it is now common to see the children playing chess during their lunchtimes. The final gift of 4 bicycles will be awarded as prizes for good attendance over the coming years. 

Your personnel became part of our school and now that they have left us  to begin work on their next project, we miss them. Wayne Blair’s commitment to our school,  his determination to  fit in with the demands of the school day and his consistently high standards are to be commended. Regular communication between the school and Wayne, also contributed hugely to the smooth running of the project. As a token of our thanks we presented Wayne and Alan with mementoes of their time at Rudheath. The children compiled a book of drawings, letters etc. expressing their feelings about their new school, and to show their appreciation the staff presented Wayne and Alan with hampers of speciality foods from Cheshire.

Based on our recent experience, I would not hesitate to recommend Wayne and the team to any other  school who may be  looking for a company to undertake major building works on their  site.

Looking for more information or ready to start your project? Make contact today.

Required